top of page
apollonia_edited.jpg


De traditie
 

Geutelingen worden sinds mensenheugnis gebakken in de Vlaamse Ardennen.

Elst - deelgemeente van Brakel - is sinds lang het middelpunt van deze traditie en wordt het Geutelingendorp genoemd.

 

Vroeger werden in Elst geutelingen gebakken voor de pelgrims die bij patrones Apollonia hun tandpijn kwamen afsmeken. Al snel werd verteld dat je een heel jaar van tandpijn gevrijwaard zou zijn door in Elst in een hete geuteling te bijten.

 

Daarnaast was dit ook een sociaal gebeuren: men bracht het deeg op 9 februari naar de dichtstbijzijnde boer die een oven bezat en die bakte er geutelingen van.

De geutelingen werden dan de zondag na 9 februari opgewarmd en met de ganse familie opgegeten tijdens ‘kermis ’t Elst’.

Uit dat gebruik groeiden de geutelingenfeesten: de nationale feestdag van Elst! Bijna niemand weet nog dat de geutelingen als product van de streek bijna verloren waren gegaan. Het is door de enorme inspanning van een groep vrijwilligers o.l.v. Johan De Koekelaere dat we vandaag kunnen spreken van een charmante levende traditie. De geutelingenfeesten evolueerden van een massagebeuren in de jaren ’90 van de vorige eeuw tot een gezellig toeristisch seizoen met voor elk wat wils!

 

De laatste jaren zijn geutelingen als streekproduct populairder dan ooit en worden ze ook meer landelijk bekendgemaakt door de activiteiten van de eerste geutelingenbakkerij: Geutelingen De Koekelaere.

1geutelingen-018.jpg
bottom of page